Waarom Nederland op Singapore lijkt en wat dat betekent.
Singapore is zo groot als de provincie Utrecht. Behalve een gunstige ligging, een hoogopgeleide beroepsbevolking, een stabiele regering en een betrouwbare overheid, beschikt het land over weinig. Noem dat maar weinig. Voor een bloeiende economie is het – dat blijkt – meer dan genoeg. Singapore plukt de vruchten van haar ijver. De omringende olielanden beleggen hun rijkdom en wachten af. Singapore heeft niets om op te wachten en handelt nu, om ook straks een toekomst te hebben. Singapore is de deur naar Azië, zoals Nederland de deur naar Europa is.
Nederland is de toegangspoort van Europa. Een klein, dichtbevolkt land met een groot aantal middelgrote steden, nooit meer dan een half uur van elkaar verwijderd. Je zou Nederland daarom een groene stadstaat kunnen noemen. Een veelvormige metropool aan de deltamonding van Europa. Een Europese stad met net zo veel inwoners als Shanghai. We hebben niets anders dan een gunstige ligging, een hoogopgeleide beroepsbevolking, een stabiele regering en een betrouwbare overheid.
En dat is – zoals bekend – niet weinig. Op zee heet dat wind mee. Dan heb je geluk. Een handelsland met een structureel overschot op de betalingsbalans dat vergelijkbaar is met dat van grootmacht China. Een kleine economische grootmacht, dat zijn problemen het makkelijkst oplost door er anders naar te kijken. En kracht kan putten uit openheid, tolerantie en diversiteit. Als het zijn erfenis goed verstaat. In de kracht schuilen de kansen, in de zwakten de uitdagingen.
Kansen dienen gepakt en uitdagingen moeten aangegaan. Het is goed de kracht en de kansen te beschouwen en de zwakten en uitdagingen onder ogen te zien. Het enige wat je dan nog nodig hebt, zijn politici en bestuurders die de kansen en de uitdagingen kennen. Uit hun hoofd. En die deze met hun hart kunnen verwoorden, want dan worden ze ook nog geloofd. Meer is het niet.
Leave a Reply